ارتباط با کارکنان ( بعنوان ارزشمند ترین سرمایههای یک سازمان ) ، از مهمترین نیاز های مدیران در سازمانها میباشد. ارتباط مؤثر با کارکنان تلفیقی آمیخته از علم و هنر است.
نظريههاي مديريت و رهبري نشان ميدهند مديري موفق است كه بتواند با تکیه بر دانش خویش از طريق تنظيم ارتباطات و رفتار های سازماني موثر با کارکنان ، موجب افزايش بهرهوری و كاهش هزينهها گردد. البته باید توجه داشت که ارتباط با کارکنان در عین سادگی، بسیار پیچیده است چرا که هر گونه ارتباطی لزوماً منجر به اخذ نتایج دلخواه نمی شود . ارتباط مؤثر و سازنده با کارکنان همراه با اتخاذ رویکردهایی متناسب با نیاز و انگیزه ایشان میتواند فواید بسیاری داشته باشد.
متأسفانه در اکثر مواقع به علت غیر ملموس بودن اثر ارتباطات در بهبود روابط انسانی و تأمین رضایت کارکنان و نیز افزایش اثربخشی و کارائی، توجه کافی به آن نمیشود و یکی از دلایل این امر آن است که ارتباطات اغلب بصورت طبیعی و بدون توجه به فرآیندهای صحیح ومناسب آن شکل میگیرد و این جاست که مدیران ، ارتباطات موثر با کارکنان را از یاد برده و با دامن زدن ناخودآگاهانه به سوءتفاهمات و اختلافات بی اساس در میان آنان موجب از هم گسیختگی و ناکارآمدی سیستم می شوند وپر واضح است که این فرآیند منفی ناشی از نبود یک سیستم ارتباط صحیح در سطوح مختلف سازمان شکل گرفته .
فواید ارتباط موثر
ارتباط با کارکنان چنانچه در مسیر درست و اثربخش خود قرار گیرد مزایایی را برای کارکنان در تمامی سطوح و سازمان به همراه خواهد داشت. بدین منظور لازم است که انتظارات ، موقعیت ها ، مسائل وگاه حتی چالش ها بطور مداوم بین مدیران و کارکنان در فضای رسمی و حتی غیررسمی مورد بحث و تبادل قرار گیرد، آنگا ه می توان امیدوار بود که همه سطوح درک بهتری از جایگاه روابط کاری داشته باشند ، پر واضح است که در چنین فضایی مدیران نیازها و توانمندیهای کارکنان خود را بهتر خواهند شناخت و در مقابل، انگیزه کارکنان برای مشارکت در موفقیت سازمان افزایش خواهد یافت.
رهبران امروزی براین باورند که ارتباطات موثر ، نه تنها میتواند به درک صحیح وجامع آنان از کارکنان بینجامد، بلکه می تواند به افزایش واستمرار رضایت و کسب وفاداری و اعتماد ایشان منجر گردد. شمار زیادی از مطالعات انجام شده گویای آن است که هر چه احساس تعلق به محل کار در بین تعداد بیشتری از کارکنان وجود داشته باشد ، راندومان در بالاترین سطح استاندارد خود خواهد بود و با توجه به آنچه تاکنون ذکر گردید ارتباط مؤثر یک عامل ضروری در احساس تعلق و تعهد کارکنان است که خود منجر به افزایش بهره وری سازمانی میگردد.
ارتباط موثر همچنین باعث ارتقا یاخلاقیات در سازمان و ایجاد فضای کاری مثبت میشود. اما چنانچه این ارتباط به درستی شکل نگیرد و یا آنکه کارکنان به هر دلیلی نگرش ویا پیشبینی منفی در مورد سازمان، محصولات و خدمات آن پیدا کنند ، آنگاه وارد آمدن صدمه وآسیب های ویران کننده به مأموریت و چشم انداز های آتی سازمانی دور از ذهن نخواهد بود .
چالش مدیران در فرایند ارتباط موثر با کارکنان
امروزه مدیران در راستای ارتباط موثر با کارکنان با چه چالشهایی مواجه هستند و نحوه برخورد ایشان با این چالشها چگونه میبایست باشد؟
علیرغم آنکه فرآیند ارتباطات ، ساده به نظر میرسد اما گاهی مدیران در ارتباط با کارکنان با محدودیتهایی مواجه هستند. بعنوان مثال یکی از محدودیتها و چالشهای مهم برای مدیران و سرپرستان دانستن بهترین زمان و مؤثرترین شیوه ارتیاط با کارکنان می باشد . اینکه از چه راهی با کارکنان ارتباط برقرار نمایند و یا اینکه چگونه پیامهای خاص را با کمترین درصد سوء تفاهم و کج فهمی به آنان منتقل نمایند ؟ مدیران همچنین باید برای بیشترین اثر بخشی بهترین تصمیم را برای انتخاب برترین ابرازهای ارتباطی اتخاذ نمایند .
مدیران موفق و دور اندیش باید بر این نکته واقف شوند که برای پیشبرد برنامه ها و دستبابی به اهداف و کسب بیشترین راندومان و بهره وری ، نیاز به ارتقای دانش ها ومهارت های ارتباطی همگام با پیشرفت های امروزی علوم (در جهان سرعت وسبقت ) دارند . وبدین جهت سعی می کنند تا با کسب مهارتها و قابلیت های بیشتر ، به فراسوی انتظارات گام نهند و دست به اقداماتی بزنند که برای کارکنان وسازمان مهم و حیاتی تلقی می شود.
در همین راستا مجموعه ی آموزشی سخنوران به عنوان اولین وتنها مرکز آموزش تخصصی فنون سخنوری وارتباطات طی سالیان اخیر با برگزاری دوره های مختلف آموزشی و تشکیل کارگاهها و سمینارهای آموزشی ( ارتباطات کلامی و غیر کلامی ، بازاریابی و فروش ، اصول و فنون مذاکره و سخنرانی در اجتماعات ) و به اشتراک گذاری دانش ها ، مهارت ها و تجربیات افراد صاحب نظر و مدیران موفق و کارآمد گام های بزرگی را در پرورش مدیران سخنور و آشنا به ارتباط موثر برداشته و همواره ارتقای سطح دانش و ادبیات فارسی را سرلوحه فعالیت های خود قرار داده و بر این باور است که : منشا تمامی موفقیت ها ی بشر از ابتدا تاکنون "ارتباط موثر " بوده است .