نقشه راه آموزش سخنرانی

“این بخش به مرور تکمیل می شود”

به تمامی سخن آموزان توصیه می شود برای تقویت سخنرانی، قدرت سخنوری و رسیدن به تسلط کلام و ارائه سخن تاثیرگذار به ترتیب سرفصل های آموزش سخنرانی زیر را مطالعه و تمرین های سخنرانی مربوط به آن را انجام دهند

انواع ارتباط کلامی در مهارت های ارتباط موثر انسانی چیست؟

 

1. مذاکره

2. مناظره

3. مباحثه

4. گفتگو

5. سخنرانی

سخنرانی به معنای ارائه کلام به منظور راهبری است چه برای یک نفر چه برای صدها نفر. در واقع هر جایی که شما از سخن و کلامتان استفاده می کنید تا روی دیگران تاثیر بگذارید و آن ها را قانع کنید تا به مسیری بروند که دلخواه شماست، در واقع شما مشغول سخنراني هستید.

سخنراني عالی ترین و باشکوه ترین نوع ارتباط کلامی انسانی است و کسی که در سخنراني به مهارت و تسلط می رسد در سایر ارتباطات کلامی هم می تواند صاحب تسلط و نفوذ و اثر باشد.

ماهیت سخنرانی چیست؟

 

1. هدف

2. لذت سخنرانی

3. درک شرایط زمانی و مکانی

فن بیان چیست و نقشه راه آموزش فن بیان کدام است؟

 

فن بیان به معنای ادا و تلفظ درست و صحیح و دقیق کلمات و عبارات است. فن بیان فن چگونه گفتن است نه فن چه گفتن. در واقع زمانی که شما قصد دارید سخنرانی را ارائه کنید دیگر با فن بیان مواجه هستید.

مهمترین مباحث فن بیان شامل صدا، تنفس صحیح، صداسازی درست، تلفظ دقیق، سرعت و صراحت کلام، سکوت ها و مکث ها و لحن می باشد. تمامی تکنیک های فن بیان در خدمت رسیدن به لحن درست است.

تفاوت سخنرانی با محاوره و گفتگوی معمول چیست؟

 

در محاوره و گفتگوی معمول، اصالت با کلام است در صورتی که در سخنرانی اصالت با بیان است و غایت آن تاثیرگذاری روی مخاطب است.

فرض کنید در جمعی نشسته اید و موضوعی مطرح می شود. شما هم مطلبی به ذهنتان می آید و آن را می گویید بدون آنکه به مخاطب نظر داشته باشید. ممکن است مخاطب از حرف شما لذت ببرد، نارحت شود و یا بی تفاوت باشد.

اما مسئله سخنراني غیر از این است. اگر مخاطب از حرف شما ناراحت شود، شما مخاطب را از دست می دهید. اگر من به عنوان وکیل، کارشناس فروش و یا کارمند حرفی بزنم که درست هم باشد و بر حق هم باشد ولی باعث کدورت و ناراحتی قاضی، خریدار و مدیر شود قطعا می تواند بر سرنوشت کاری من تاثیر بگذارد.

تاثیرگذاری و جذب مخاطب اصل بدون تغییر سخنرانی است. همه تکنیک های سخنراني در خدمت جذب و تاثیرگذاری روی مخاطب است. اینکه من حرفم را چگونه بزنم که هم طرف مقابل را جذب کنم، هم سخنم را بگویم و هم به هدف مطلوب برسم مربوط به هنر سخنرانی من است.

باورهای اشتباه در سخنرانی کدام است؟

 

1. تعداد مخاطب

2. سخنرانی حرّافی و پرگویی نیست

3. اگر می خواهید راحت و بدون ترس و استرس سخنرانی کنید فرض کنید مخاطبانتان چیزی نمی دانند

4. سخنرانی با پاورپوینت و سایر ابزار سمعی، بصری و نرم افزاری

5. راه رفتن هنگام سخنرانی

6. ارائه حجم زیاد اطلاعات در زمان کم

7. ارائه سخنرانی از روی متن

مشکلات رایج در سخنرانی کدام است؟

 

1. نداشتن خط ذهنی منسجم

2. استرس و اضطراب هنگام سخنرانی

3. فن بیان ضعیف

4. دایره واژگان کم و نامناسب

5. مشکل در شروع سخنرانی

6. مشکل در پایان سخنرانی

7. زبان بدن نامناسب

8. ضعف در مخاطب شناسی

چرا سخنران باید با زبان مخاطب صحبت کند؟

 

ارتباط موثر به معنای فهمیدن و فهمیده شدن است. سخنراني عالی ترین نوع ارتباط انسانی است و غایت سخنرانی تاثیرگذاری است. برای تاثیرگذاری روی مخاطب سخنران باید با زبان مخاطب صحبت کند.

اگر می خواهید یک تصویر دقیق و صحیح از سخنرانی در ذهن داشته باشید ارتباط خود را با یک کودک 2 یا سه ساله به یاد بیاورید. وقتی که شما می خواهید با یک کودک دو ساله صحبت کنید چند اتفاق رقم می خورد. اولا صدای خود را تغییر می دهید، ثانیا از واژگانی استفاده می کنید که در دایره واژگان معمول شما وجود ندارد، ثالثا تلفظ برخی واژگان را هم تغییر می دهید.

چرا این کار را انجام می دهید؟ برای اینکه ارتباط موثرتری با کودک برقرار کنید و تاثیر بیشتری بگذارید. برای همین هم با زبان کودکانه سخن می گویید. مشکل این جاست که وقتی کودک بزرگ می شود و به سن بیست یا سی سالگی می رسد همه گمان می کنند که هر حرفی را که بخواهند می توانند به او بگویند.

سخنوران حرفه ای می دانند که باید با زبان مخاطب صحبت کنند. این موضوع سخت ترین، دشوارترین، غامض ترین و پیچیده ترین مفهوم سخنراني است.

چگونه سخنرانی خود را شروع کنیم؟

 

شروع سخنرانی امر بسیار مهم و خطیری است. بسیاری از افراد در شروع سخنراني مشکل دارند و اگر بتوانند این مرحله را رد کنند، دیگر به مشکل خاصی برخورد نمی کنند. شروع سخنرانی به قول غربی ها opening یا افتتاحیه سخنرانی است. هر قدر این افتتاحیه شکوهمندتر و پرزرق و برق تر برگزار شود تاثیر آن روی مخاطب به شدت بیشتر است. در دوره آکادمی سخنرانی بیش از بیست راهکار شروع سخنرانی به شما آموزش داده می شود.

چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم؟

 

به همان اندازه که شروع سخنرانی اهمیت دارد پایان سخنرانی هم از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در ارتباط انسانی هم همین طور است. شروع و پایان یک رابطه بسیار مهم است. بسیاری یک رابطه را رویایی شروع می کنند و بسیار بد تمام می کنند. به اصطلاح خوش استقبال و بد بدرقه هستند. ولی سخنوران حرفه ای باید هم از مخاطبانشان استقبال خوبی به عمل آورند و هم بتوانند آن ها را با خاطره ای خوش بدرقه کنند.

در کلاس سخنرانی بیش از بیست راهکار پایان سخنرانی به شما آموزش داده می شود.

نطق سخنرانی چیست؟

 

نطق، برگه ای است که سخنوران مجاز هستند آن را هنگام سخنرانی همراه داشته باشند. افرادی که آموزش سخنوری حرفه ای را ندیده اند معمولا تمام سخنراني خود را می نویسند و همراه خود می برند. این کار یک اشتباه فاجعه آمیز در سخنرانی است. در نطق نویسی شما می آموزید که چگونه نطق درست خود را تهیه کنید و با روش های نطق نویسی آشنا می شوید.

قالب های سخنرانی کدام است؟

قالبها در هر امری مهم هستند. مثلا اگر در گفتن شعر شما قالب قصیده و غزل و … را شما نشناسید نمی توانید شعر بگویید. در سینما قالب، ژانر(درام، کمدی، وسترن) نامیده می شود. هر ژانری دارای قواعد و قوانینی است که برای مخاطب مشخص می شود که فیلمساز چه می خواهد بگوید. هر قالبی دارای قوانین خاص خود است. در سخنراني 12 نوع قالب داریم که برخی بر موضوع سخنراني دلالت دارند و بعضی بر ساختار سخنراني (نحوه ارائه موضوع) دلالت دارند.

زبان بدن سخنوری شامل چه مواردی می شود؟

حرکات زبان تنی سخنران می تواند در راستای تاثیرگذاری قدرتمندتر کلام سخنور مورد استفاده قرار بگیرد. البته حد و حدود زبان بدن سخنران مطابق با قالب های سخنراني تغییر می کند. به عنوان مثال در قالب انگیزشی حرکات زبان بدن بیشتر و پررنگ تر است در صورتی که در سخنرانی که در قالب رهبری انجام می شود، حرکات زبان تنی از متانت و وقار بیشتری برخوردار است.

بایدها و نبایدهای زبان بدن، نحوه راه رفتن سخنور، نحوه قرارگیری سخنران در جایگاه، نحوه حرکات دست و صورت و همچنین ژست های سخنوری از جمله مواردی است که سخن آموزان باید آموزش های لازم در مورد آن را ببینند.

تشخص در سخنرانی چیست و شامل چه مواردی می شود؟

تشخص به معنی آن چیزی است که از شما دیده می شود و برای طرف رابطه تصویر ذهنی می سازد. تشخص در دو قسمت شکل می گیرد: در برخورد اولیه و در ادامه رابطه که البته برداشت اولیه از ما پایدارترین تصورات است. به همین علت هم شروع در سخنراني اهمیت بسیار بالایی دارد.

تشخص در ارتباط اولیه بسیار وابسته به تکنیک است ولی تشخص در ادامه رابطه، به خردمندی و جهان بینی و شعور که در کل شخصیت فرد را می سازد، بستگی دارد و همین امر است که کار عمیق و دقیق محتوایی در سخنرانی را ضروری می کند.

انسان از دو شخصیت برخوردار است. شخصیت فردی و شخصیت حرفه ای. شخصیت حرفه ای مربوط به نقش اجتماعی افراد می باشد. به زبان ساده تر چه کارهایی را باید انجام بدهیم که حرفه ای به نظر برسیم. تشخص سخنران هم دقیقا مربوط به رفتارهایی است که باعث می شود سخنران، حرفه ای به نظر برسد.

آداب تشریفات، فرم سخنرانی و محتوای سخنراني سه عامل مهم در ساخت تشخص حرفه ای سخنران است.

اقناع در سخنرانی به چه معناست و چگونه می توان مخاطب را قانع کرد؟

همه تکنیک های سخنرانی در خدمت اقناع مخاطب است. این که اساسا ما چگونه می توانیم نسبت به یک موضوع مخاطب را قانع کنیم مربوط به ابزار و روش های اقناعی دارد.

اقناع یا منطقی و علمی است و یا خطابی.

اقناع علمی صرفا در جایی کاربرد دارد که مخاطب نسبت به موضوع متخصص باشد و برای اقناع آن ها نیاز به برهان است.

اقناع خطابی یعنی استفاده از زبان برای ایجاد برانگیختگی.

ابزارهای اقناع شامل ابزارهای صناعی و غیر صناعی است. شرع، عرف، شهود، قسم، اقرار و اسناد از جمله ابزار های صناعی و مشهورات، مشهود، محسوس، امور فطری و یا حدس از ابزارهای غیرصناعی هستند.