روش های جذب مخاطب در سخنرانی

روش-های-جذب-مخاطب-در-سخنرانی

روش های جذب مخاطب در سخنرانی : بدون در نظر گرفتن روشهای جذب مخاطب در سخنرانی نمی توان روی مخاطب تاثیر و نفوذ لازم را گذاشت.

روش های جذب مخاطب در سخنرانی به شما می آموزد چگونه سخنرانی (speech) خود را جذاب ارائه کنید.

انتخاب-درست-عنوان-سخنرانی

.

1- عنوان سخنرانی(speech title)

انتخاب عنوان سخنرانی بسیار مهم است. در بسیاری از مواقع عدم جذابیت سخنرانی مربوط به انتخاب عنوان سخنرانی است. سخنرانی هم مانند هر رسانه دیگری قابلیت انتقال هر عنوان و موضوعی را ندارد. به عنوان مثال سینما به عنوان یک رسانه قابلیت انتقال مسائل فلسفی را ندارد. اگر می خواهید در مورد فلسفه حرف بزنید باید از رسانه کتاب استفاده کنید.

سخنرانی هم همین طور است. یک سری عنوان ها که برای سخنرانی استفاده می شود بیشتر مناسب تدریس و یا ارائه مقاله علمی و یا یک تیزر تبلیغاتی هستند. باید مراقبت کنید که در انتخاب عنوان اشتباه نکنید. چون اگر عنوان سخنورانه نباشد، روش های جذب مخاطب در سخنرانی هم دچار مشکل می شود.

 ویژگی های عنوان در سخنرانی

1- عنوان سخنرانی عام و غیرتخصصی باشد

2- عنوان سخنرانی متناسب با تجربه زیستی مخاطبان باشد

3- سخنران بتواند با استفاده از آن مخاطب را درگیر کند

مثال 1

عنوان نادرست سخنرانی: نگهداری از مفاصل در دوران سالمندی

عنوان درست سخنرانی: مشکلات و معضلات سالمندان و شرایط نگهداری از آن ها

در کلاس سخنرانی اولین تمرین سخنرانی که به سخن آموزان دادم این بود که یک سخنرانی در حیطه تخصصی و کاری خودشان آماده کنند. شغل یکی از شاگردان کلاس سخنرانی حرفه ای، پرستاری با گرایش سالمندان بود. “نگهداری از مفاصل در دوران سالمندی” عنوانی بود که ایشان انتخاب کرده بود. اما این عنوان قابلیت سخنرانی ندارد و بیشتر قابلیت تدریس و یا ارائه مقاله دارد. در صورتی که سخنران باید بتواند با بیان موضوعات مرتبط با تجربه زیستی مخاطب، او را درگیر عنوان یا تیتر سخنرانی کند.

به ایشان پیشنهاد دادم عنوان “مشکلات و معضلات سالمندان و شرایط نگهداری از آن ها” را عنوان سخنرانی خود انتخاب کند. این عنوان سخنورانه است. علت این است که همه مخاطبان در خانواده و یا اطرافیان خود پدربزرگ ها و مادربزرگ ها را دیده اند و با کهولت سن و بیماری و ضعف و مشکلات آن ها مواجه شده اند. این مسئله به سخنران اجازه می دهد که مخاطب را درگیر عنوان سخنرانی خود کند.

 مثال2

عنوان نادرست سخنرانی: تیپ شناسی و شخصیت شناسی

عنوان درست سخنرانی: سازگاری ها و ناسازگاری های نیروی انسانی در سازمان

متن زیر را که مشاهده می کنید مکاتبه من و سخن آموز در مورد عنوان سخنرانی است.

سخن آموز: سلام وقت خوش با اجازه تون می تونم در مورد شخصیت شناسی و تیپ های شخصیتی و یا سیستم های ترجیحی در اشخاص صحبت کنم.

پاسخ: تیپ شناسی و شخصیت شناسی نمی تواند عنوان سخنرانی باشد. این عنوان بیشتر برای تدریس مناسب است. ولی شما می توانید عنوان “سازگاری ها و ناسازگاری های نیروی انسانی در سازمان” را انتخاب کنید و در خلال این عنوان بحث تیپ های شخصیتی و یا شخصیت شناسی را مطرح کنید.

همانطور که مشاهده می کنید ناسازگاری و مشکلات ازتباطی کارمندان و مدیران با هم، از شایع ترین معضلات محیط کاری است که اغلب کسانی که کار در سازمان را تجربه کرده اند با آن به خوبی آشنا هستند. خود عنوان باعث می شود سخنرانی برای مخاطب جذاب شود.

2- موضوعات سخنرانی (speech topics)

یکی از مهم ترین روش های جذب مخاطب در سخنرانی ، پرداخت موضوعی درست و حساب شده است. شما به عنوان سخنران حرفه ای باید بتوانید به محتوای ذهنی خود موضوعیت بدهید تا در سخنرانی قابل استفاده باشد.

موضوعیت دادن به محتوا به این معنا است که محتوا را ملموس، واقعی و در صورت لزوم به صورت دراماتیک که با تجربه زیستی مخاطب همخوانی دارد ارائه کنید.

 

ویژگی-های-موضوع-در-سخنرانی

.

ویژگی های موضوعات سخنرانی (Features of speech topics):

الف- تصویری و ملموس

ب- دراماتیک و نمایشی

ج- همخوانی با تجربه زیستی مخاطب

فرض کنید من می خواهم یک سخنرانی معرفی (Peresentation) انجام دهم. یکی از محتواهای سخنرانی من انضباط زمانی است. من می خواهم به مخاطب خود بگویم که من مدیری هستم که وقت و زمان برای من مهم است. اکثر کسانی که آموزش های فن بیان را ندیده اند و در کلاس سخنرانی شرکت نکرده اند عین محتوای ذهنی خود را بیان می کنند.

بدین صورت که برای من زمان مهم است. من آدم دقیقی هستم. دوست دارم کارمندانم هم این مسئله را رعایت کنند. اگر کارمندی کارهای خود را با زمانبندی انجام شده هماهنگ نکند اخراج می شود. بازای هر تاخیر مبلغی از حقوق کارمندان کسر می شود و …

ارائه محتوای ذهنی به صورت رک، صریح و بی پرده در سخنرانی ممنوع است.

موضوع-سخنرانی

.

شما باید محتوای خود را هنرمندانه و سخنورانه ارائه کنید و آن را تبدیل به موضوع کنید.

کمی به این محتوا فکر کنید و سعی کنید آن را سخنورانه ارائه کنید. یعنی تصویری و ملموس، دراماتیک و نمایشی و همچنین مطابق با تجربه های زیستی مخاطب.

اول موضوع را بسازید و بعد ادامه مقاله را بخوانید

.

.

.

.

حالا می خواهم از تبدیل محتوا به موضوع به عنوان یکی از روش های جذب مخاطب در سخنرانی استفاده کنم. پس به محتوای انضباط زمانی را موضوعیت می بخشیم.

“من در دوره دانشجویی برای بازاریابی دارو در یک شرکت استخدام شدم. مدیر بازاریابی که مرد پخته و کاملی به نظر می رسید در جلسه معرفی، به ما گفت: من دو برابر سایر شرکت ها به شما پورسانت بازاریابی می دهم. زمان کار هم در اختیار خودتان است. کسی که کار بیشتری کند درآمد بیشتری هم کسب می کند. تنها چیزی که برای من مهم است قول و قرار و پایبندی به زمان است.

من بسیار خوشحال شدم چون می توانستم درآمدم را دوبرابر کنم. به نظر می رسید همه چیز در شرکت آماده است برای رشد و پیشرفت. یادم است که ماه مهر بود و هنوز کلاس های دانشگاه جدی نشده بود. من زمان زیادی را برای بازاریابی گذاشتم و بعدها طبق گفته مدیر بازاریابی هیچ کسی نتوانسته بود در بدو ورود چنین حجمی از فروش را داشته باشد.

آخرین روز مهر ماه بود که او با من تماس گرفت. گفت امروز ساعت 5 بعد از ظهر برای محاسبه حقوق و پورسانت بازاریابی منتظرتم. من ساعت 4 با مدیر یک داروخانه قرار داشتم. سر ساعت رفتم و کارم را انجام دادم. تا رسیدم دفتر ساعت تقریبا پنج و ربع بود. منشی مدیر به من گفت جلسه دارند کمی منتظر بمان. ساعت پنج و نیم بود که با خوشحالی تمام وارد دفترش شدم.

استقبال گرمی کرد و تبریک گفت. کمی از قهوه ای که جلوش بود را میل و کرد و گفت به نظر من تو می توانی یکی از حرفه ای ترین بازاریاب ها و فروشنده های دارو در کشور شوی. خیلی خوشحال بودم و در پوست خودم نمی گنجیدم. احساس می کردم این جا همان جایی است که در رویاهام دنبالش می گشتم.

در مقابلش نشستم و پس از کمی گپ و گفتگو، جدولی از کشوی میزش خارج کرد و حقوق و پورسانت من را محاسبه کرد. عددش برای من بسیار جذاب بود. در نهایت از من تشکر کرد و گفت یک عذرخواهی به من بدهکار است. تعجب کردم! گفتم چرا! گفت حقوق ثابتم را پرداخت می کند ولی نمی تواند پورسانت بازاریابی من را بدهد؟ گفتم آخه چرا؟

گفت من ساعت 5 با تو قرار داشتم نه ساعت پنج و نیم. اگر می خواستی پورسانتت رو بگیری باید سر وقت می آمدی! من قبلا تذکر داده بودم که به قول و قرار و زمان اهمیت می دهم.

اول فکر کردم شوخی می کند. شاید باورتان نشود هنوز هم فکر می کنم که شوخی می کند. ولی این طور نبود. من حقوق یک ماه را که آنقدر برایش زحمت کشیدم نگرفتم. بعد از سه سال که از شرکت بیرون آمدم، همان مبلغ را به اضافه یک پاداش خوب به من پرداخت کردند. ولی من هنوز آخرین روز مهرماه آن سال را فراموش نکردم. درس بزرگی که مدیر شایسته بازاریابی به من داد و من هرگز آن را فراموش نکردم و سرلوحه زندگی حرفه ای خودم قرار دادم.”

حالا قضاوت با شماست. فکر می کنم متوجه شد باشید که چگونه می توان یک محتوا را به موضوع سخنرانی تبدیل کرد.

موضوعی که هم ملموس باشد، هم دراماتیک و هم مطابق با ذهنیات و تجربه مخاطب. تبدیل محتوا به موضوع یکی از موثرترین روش های جذب مخاطب در سخنرانی است.

مهارت های سخنرانی

سخنوران پیشنهاد می کند جهت یادگیری دقیق تر و عمیق تر، مطالب مرتبط با مهارت های سخنرانی را به ترتیب زیر مطالعه کنید:
فهرست مطالب